Veelgestelde vragen

Algemeen
 • Wat is Kunstfund?

  Kunstfund is een website waarop kunstprojecten, die nog gefinancierd moeten worden, opgezet kunnen worden met als doel financiers te vinden (particulieren en bedrijven). Dit wordt ook wel crowdfunding genoemd.

 • Waarom crowd funding?

  In deze tijd van bezuinigingen kunnen veel (kwalitatief goede) kunstprojecten niet doorgaan. Met crowdfunding kunnen deze projecten wel gerealiseerd worden. Door meerdere mensen deelbedragen te laten betalen kunnen zij samen ervoor zorgen dat een project doorgaat. Het is een democratisch systeem waarbij mensen maatschappelijk betrokken en samen verantwoordelijk zijn. Het is sponsoring op kleine schaal waarbij je iemand helpt en er ook nog wat voor terugkrijgt.

 • Wat voor soort projecten staan er op de site?

  Op de site staan kunstprojecten op het gebied van beeldende kunst, audio visueel, muziek, taal, theater, vormgeving en design etc. in de brede regio Haarlem. Voordat het project op de site wordt gezet beoordeelt 37PK, Platform voor Kunsten, het op kwaliteit en haalbaarheid.

 • Wie zijn de partners van KunstFund?

  Kunstfund is een activiteit van 37PK, Platform voor Kunsten, en is ontwikkeld in opdracht van de Gemeente Haarlem, afdeling Economie en Cultuur.

Als u wilt doneren
 • Hoe word ik donateur?

  U kunt het project selecteren dat u wilt ondersteunen. Via de link 'Steun dit project' komt u op de donatiepagina, waar u het bedrag kunt kiezen dat u wilt doneren en de daarmee de gepaard gaande beloning kiest. U kunt betalen via Ideal of bankoverboeking. Betalen gaat via de betaalmodule van Multisafepay en uw eigen bank. Donaties komen op een aparte bankrekening van Kunstfund.

 • Wat gebeurt er met mijn geld?

  Uw donatie staat op een aparte rekening van Kunstfund bij Stichting 37PK, Platform voor Kunsten, samen met de andere donaties. Het geld staat daardoor altijd veilig.

  Als het project waarvoor u doneerde 100% of meer van het gestelde doel heeft gerealiseerd, wordt het gedoneerde geld, minus de commissie van Kunstfund en de transactiekosten, overgemaakt naar de begunstigde.

  Als het project tussen 70 en 100% van de financiering heeft binnengehaald, krijgen alle donateurs van de projecteigenaar een aangepast voorstel voor het project, zodat het aslnog doorgang kan vinden. Indien u hiermee niet akkoord gaat, kunt u dat laten weten. U kunt in dat geval uw donatie vervolgens toewijzen aan een ander project of terugvragen.

 • Hoe kan ik betalen?

  U kunt betalen via Ideal of via bankoverschrijving. Betaling gebeurt via de betaalmodule Multisafepay en uw eigen bank.

  Bij donatie wordt u automatisch door het betalingsproces geleid.

 • Wat als het gestreefde bedrag niet wordt bereikt?

  Wordt er minder dan 70% van het bedrag opgehaald, dan wordt het project niet via Kunstfund gerealiseerd. U kunt in dat geval uw geld aan een ander project doneren of uw bijdrage terugkrijgen. U krijgt hierover dan bericht en instructies.

 • Wat als er meer dan het gestreefde bedrag wordt opgehaald?

  Als er meer dan 100% wordt gerealiseerd, zal de kunstenaar via een update een aangekleed plan bekend maken waarin staat waarvoor het extra opgehaalde geld in relatie tot het project gebruikt zal worden.

 • Betaal ik transactiekosten?

  Per transactie wordt er 1 euro transactiekosten in rekening gebracht. Dit gebeurt in de afrekening van Kunstfund met de projecteigenaar en zal dus worden afgetrokken van het totale binnengehaalde bedrag. Er zijn geen extra kosten voor de donateur naast het bedrag van de donatie.

 • Is mijn donatie zichtbaar voor anderen?

  De donaties worden niet zichtbaar gemaakt op de site.

  U kunt kiezen of uw donatie zichtbaar zal zijn voor de projecteigenaar of dat u anoniem wilt blijven. In het laatste geval wordt wel het bedrag dat u stort zichtbaar maar niet uw gegevens. 

 • Zien andere mensen mijn gegevens?

  Uw gegevens worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandeld en zullen nooit door anderen buiten de betreffende organisatie van Kunstfund en 37PK gezien of gebruikt worden.

 • Hoe weet ik hoe het project loopt waarvoor ik gedoneerd heb?

  De projecteigenaar verplicht zich met deelname aan Kunstfund om donateurs op de hoogte te houden van het project. De projecteigenaar plaatst updates en kan u per mail informeren over de voortgang van het project waarvoor u doneerde, tenzij u heeft aangegeven bij de donatie dit niet te willen.

 • Krijg ik een deel terug van de belasting?

  Er zijn verschillende fiscale voordelen aan het geven aan culturele doelen.

  Kijk hiervoor op www.daargeefjeom.nl of bezoek de site van de Belastingdienst om de mogelijkheden van uw specifieke situatie te bekijken.

  Op dit moment is de aanvraag voor een ANBI-status voor 37PK inzake Kunstfund in behandeling.

 • Zitten er verder nog kosten aan de donatie vast?

  Aan de projecteigenaar worden er kosten voor de bemiddeling van Kunstfund en voor de transacties in rekening gebracht bij de afrekening na afloop van de wervingsperiode.

  Per transactie wordt er 1 euro transactiekosten in rekening gebracht. Dit betreft kosten voor het betaalverkeer. Deze transactiekosten worden aan de projecteigenaar in rekening gebracht ongeacht hoeveel budget er is binnengehaald en of het streefbedrag is gehaald.

  Daarnaast rekent Kunstfund een commissie van 5% over het behaalde bedrag in het geval van een eindbedrag tussen de 70 en 100% van het streefbedrag.

  Indien er meer dan 100% van het streefbedrag wordt opgehaald, rekent Kunstfund 5% commissie over het behaalde bedrag tot 100% van het streefbedrag plus 10% commissie over het behaalde bedrag boven de 100% van het streefbedrag.

  Indien er minder dan 70% van het streefbedrag is binnengekomen, wordt er door Kunstfund geen commissie gerekend. Het gedoneerde geld wordt teruggestort aan de donateurs of doorgestort naar één van de andere projecten, indien de donateur dat aangeeft.

  Voor de donateur worden door Kunstfund geen extra kosten gerekend naast het bedrag van de donatie.

Als je een project wilt plaatsen
 • Hoe plaats ik een project op kunstfund?

  Voordat u een project aanmeldt bij Kunstfund moet u zich registereren op de site. Heeft u dit gedaan, dan kunt u de registratie activeren via een binnengekregen bevestigingsmail.

  Voortaan kunt u zich direct aanmelden via de site met login en wachtwoord. U kunt nu uw project(en) aanmelden. Op de site wordt u door de stappen heengeleid – u geeft een korte omschrijving van het project, start- en einddatum van de werving, het streefbedrag, de donatiemogelijkheden en de tegenprestaties. Zodra u deze gegevens instuurt, worden deze opgeslagen in uw profiel, waar u het project ook weer kunt terugvinden om te bewerken.

  Kunstfund krijgt bericht van uw aanmelding en kan contact met u opnemen voor eventuele aanvullende informatie over het project. Zoals bijvoorbeeld de begroting en een plan van aanpak van de werving. U ontvangt nog tips over hoe u uw eigen achterban kunt inzetten om het project te realiseren.

  Kunstfund beoordeelt vervolgens of het project realiseerbaar geacht wordt via Kunstfund. Indien Kuunstfund het project accepteert, zal het gepubliceerd worden op de site en kunt u beginnen met de werving.

 • Zitten er kosten aan de plaatsing van een project vast?

  Er zitten geen kosten vast aan het indienen van een project. Zodra het project echter geaccepteerd en gepubliceerd is en er donaties gedaan worden, zullen er transactiekosten berekend gaan worden en gaat de bemiddelingsregeling van Kunstfund is. Zie hiervoor de FAQ - Zitten er verder nog kosten aan de donatie vast?

 • Meer informatie
  Indien u nog vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen via 023-5518432 (dinsdag t/m vrijdag) of via info@kunstfund.nl.