104%

View on the world map - filmportret Annesas Appel

"Voor mij is de wereldkaart een heel fijn kader. Op de kaart kun je gemakkelijk van het ene land naar het andere land reizen zonder het overzicht kwijt te raken. Als je bedenkt hoe groot de aarde is, zijn wij zo nietig, zo klein. Bij dat idee verdwaal je eigenlijk al.  Dat maakt het werken met kaarten misschien zo prettig. Ik hou het overzicht en hou de touwtjes in handen. Ik kan alles op een afstandje overzien en mijn eigen richting bepalen en regels stellen." - Annesas Appel -. Filmportret van de Haarlemse kunstenaar Annesas Appel, winnaar van de Vishal Kunstprijs 2014. De film brengt in beeld hoe zij te werk gaat. Vanuit een verwondering over de wereld om haar heen en daaruit volgend onderzoek weet zij op een eigenzinnige wijze haar visuele interpretaties in een werk te vertalen.

 

Over Cella Vie

Hierbij wil ik mijzelf graag aan u voorstellen. Mijn naam is Marcella Kuiper en ik ben videovormgeefster (video-kunstenaar en –vormgeeftster). Met mijn bedrijf Cella Vie filmproducties heb ik verschillende soorten films gemaakt: naast mijn vrije 'art' werk, ook documentaires en filmportretten van muzikanten en kunstenaars. In deze hoedanigheid werkte ik onder anderen met Kees Bierman, Alain Clark, Hannes Kuiper en Christine Peursum.

Mijn filmportretten zijn een zoektocht waarin ik probeer de stukjes van de persoon, net zoals in een puzzel, te onderzoeken, te analyseren en in elkaar te passen. Ik probeer zichtbaar te maken hoe ze werken en wat hen drijft. Het is een manier om de kunstenaar in beeld te ontmoeten.

 

Over het project

In samenwerking met kunstenaarsvereniging De Vishal, wil ik een filmportret samenstellen over de beeldend kunstenaar Annesas Appel. Zij heeft De Vishal Kunstprijs 2014 gewonnen, een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Afwisselend is er sprake van een oeuvre-prijs voor een kunstenaar die zijn sporen heeft verdiend (2012) en een prijs voor een jonge kunstenaar die als een aanstormend talent kan worden gezien (2014).

Aan deze prijs is een solotentoonstelling verbonden in De Vishal. Het filmportret over Annesas Appel zal een aanvulling op deze expositie zijn. Het brengt haar werkproces in beeld. Vanuit een verwondering over de wereld om haar heen en daaruit volgend onderzoek, weet zij op een eigenzinnige wijze haar visuele interpretaties in een werk te vertalen. Dit kan dan worden uitgevoerd in de vorm van een kunstenaarsboek, prenten, textiel of multiples.

 

Over de film

In de film van ongeveer 15 minuten zien we hoe de expositie in De Vishal tot stand komt. We zien Annesas Appel aan het werk in haar atelier en reizen met haar mee naar verschillende plekken waar ze items uit haar werk laat uitvoeren. Het filmportret zal een breed beeld geven van de totstandkoming van haar werk.

Het filmportret zal uit twee delen bestaan. Het eerste deel gaat over het werkproces (dit deel van de film wordt getoond bij de opening van de tentoonstelling), aanvullend hierop wordt het inrichten van de tentoonstelling in beeld gebracht. Halverwege de tentoonstelling zal de gehele film worden getoond.

 

Over Annesas Appel

Annesas Appel (1978) is in 2003 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In haar werk ontleedt ze voorwerpen uit het dagelijkse leven tot op het bot, tot de essentie. Ze vergelijkt, herschikt en herinterpreteert. De kleine elementen die ze overhoudt, geeft ze opnieuw vorm om een andere blik op schijnbaar alledaagse onderwerpen mogelijk te maken.

In haar eigen woorden:

‘Iets in het voorwerp maakt je ineens nieuwsgierig en vraagt om nadere inspectie. Ik probeer het ding zo objectief mogelijk te observeren, alsof ik er voor de eerste keer naar kijk. Zijn functie laat ik los. De verschijning tast ik af: hoe groot, welke kleur, structuur, plek, omgeving?'

Zo haalde ze bijvoorbeeld haar laptop uit elkaar en maakte ze van alle onderdelen nieuwe tekensystemen (Notebook, 2009), bracht ze haar garderobe in kaart (Mapping a Wardrobe, 2003) en maakte ze een alfabet van ruiten (Ruiten Alfabet, 2006), gebaseerd op 8 verschillende kleurgroepen en 26 kleurgerelateerde woorden. Haar meest recente project gaat over het herinterpreteren en op verschillende manieren weergeven van de bestaande gegevens van de wereldkaart. Je zou kunnen zeggen dat haar benadering een manier is om grip te krijgen op de enorme grote stroom van systemen en indrukken in deze wereld.

Annesas heeft geëxposeerd in binnen- en buitenland en haar werk is aangekocht door belangrijke musea over de hele wereld. Enkele voorbeelden van instellingen, die werk van haar hebben aangekocht:

Ampersand Foundation, Forrest town South Africa

Bank Nederlandse Gemeenten, Den Haag

Bayerischen Staatsbibliothek, München

Bibliothèque nationale de France, Paris

British Library, London

Museum of Modern Art Library, New York

Caldic Collection, Wassenaar

Yale University library, New Haven

J.Paul Getty Trust, Los Angeles

Om meer indruk te krijgen van het werk van Annesas Appel kunt u haar site bezoeken: www.annesas.nl of kijken op de site van haar galerie: www.johandeumens.com .


Over het budget

Om dit filmportret te kunnen ontwikkelen en te realiseren wordt een deel van de kosten gedekt door De Vishal. Het resterende bedrag van € 2000 dat nog nodig is voor de montage, muziek en de afwerking van het portret, probeer ik op deze manier via crowdfunding bij elkaar te krijgen.

Ik hoop dat u dit project wilt steunen!

 

Update: 27-06-2014 12:39
"View on the world map"
Het is geweldig dat het al gelukt is.

Dankzij jullie is de crowdfunding voor het film portret  bij elkaar.
Hiervoor wil ik jullie heel erg bedanken.
Nu kunnen we de film gaan afmaken.

We laten het project nog open. Het extra gedoneerde geld wordt dan gebruikt voor een Engelse ondertiteling.

Bedankt en groet,

Marcella

Op facebook staat alvast een stukje film.

 

over de aanmelder
Aangemeld sinds 27-02-2014
looptijd project is verstreken
104%
gedoneerd
37
personen steunen dit project
2.070,-
van 2.000,- gedoneerd
wat krijg je
€ 15,-
Naamsvermelding bij aftiteling film. (Mede mogelijk gemaakt door…)
€ 25,-
Naamsvermelding bij aftiteling film en een exemplaar van de DVD
€ 35,-
Het voorgaande en aanwezigheid bij de filmvertoning van de hele film in De Vishal
€ 100,-
Al het voorgaande en een kijkje achter de schermen, een uniek bezoek aan het atelier van Annesas Appel.
€ 250,-
Al het voorgaande en een uniek kunstwerk: DVD hoes ontworpen door Annesas Appel, in een oplage van 10 stuks.