109%

Herman Stoel, een catalogus

Van 20 april tot 8 mei 2017 worden in de De Waag in Haarlem schilderijen van de oud-Haarlemmer en oud-KZOD lid Herman Stoel geƫxposeerd. Ter gelegenheid van deze expositie wil Mari Stoel (oudste zoon van Herman Stoel en beeldend kunstenaar, zie verder www.maristoel.nl), door middel van een catalogus een hommage brengen aan zijn in 1986 overleden vader. Voor het drukken van deze catalogus is een bedrag van 1500 euro nodig. Hopelijk willen alle Haarlemmers, kunstliefhebbers, vrienden en bekenden van Herman middels het Kunstfund hieraan een bijdrage leveren.

Herman Stoel (1936 – 1986) is geboren in Arnhem, maar opgegroeid in Haarlem. Van 1954 tot 1956 studeerde hij aan de Koninklijke Academie in Den Haag en daarna aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam (huidige Rietveldacademie). Na de academie nam hij les bij de Haarlemmer Wim Jonker en bij Jan Sierhuis.

Dwars tegen de toenmalige abstracte en minimalistische kunststromingen in ontwikkelde Herman Stoel een expressionistische stijl, die vooruitliep op de “After Nature”- groep van eind jaren ‘80 . Net als deze kunstenaars schilderde hij ter plekke onderwerpen uit zijn diecte omgeving. Zijn onderwerpen vond hij aan het Spaarne, bij de Mooie Nel en in Elswout. In 1979 verhuisde hij met zijn gezin naar het platteland van Friesland, waar onder invloed van het lanschap zijn stijl tot volledige ontwikkeling kwam.

In zijn Haarlemse tijd was Herman Stoel lid van de kunstenaarsvereniging ‘Kunst Zij Ons Doel’. Hij onderhield nauwe banden met kunstenaars als Wim Jonker, Henk Ames, Jan Willem Post, Joke Kockelkoren en Jeroen ten Berge.

Dertig jaar na het overlijden van Herman Stoel is de tijd rijp voor een expositie. Een catalogus mag hierbij niet ontbreken. Doordat zijn zoon deze gaat maken, wordt uw bijdrage extra waardevol.

 

over de aanmelder
Aangemeld sinds 26-01-2017
looptijd project is verstreken
109%
gedoneerd
48
personen steunen dit project
1.630,-
van 1.500,- gedoneerd
wat krijg je
€ 20,-
gratis catalogus en mogelijkheid van naamsvermelding in catalogus
€ 50,-
10 procent korting op de aankoop van grafiek of tekeningen van Herman Stoel, gratis catalogus en mogelijkheid van naamsvermelding in de catalogus
€ 100,-
15 procent korting op de aankoop van een aquarel van Herman Stoel, gratis catalogus en mogelijkheid van naamsvermelding in de catalogus